Hogy miért jelentkeztem a Megatesztre?

 

Edzések:

2019 Decemberében kezdtem el súlyzós edzéseket csinálni. Átlagban heti 2 alkalommal volt időm edzeni. De azt mondják, hogy az embernek arra van ideje, amire szakít. Úgyhogy most ott tartok, hogy heti 4 súlyzós, 5-6 kardió és 2-3 nem súlyzós átmozgató edzést tartok. Mivel napi szinten kb. 10-12 órát dolgozom, így 2 időpontban tudok edzeni – reggel 6-tól kb. 7.30-ig és este 19.00 után/amikor hazaérek. Heti szinten kb 15 órát fordítok így edzésre.

Szeretem a dolgokat tudományos szempontból vizsgálni ezért utána jártam, hogy valamilyen szinten szerencsém van, hogy ennyire kezdő vagyok az edzésekkel kapcsolatban. Vagyis tudok egyszerre izmot építeni és zsírt is veszíteni magamról. Mostanra elmondhatom, hogy ez részben igaz – bővebben később.

 

Étkezések:

Ahogy 2017-ben megfogadtam, akkor eszem és iszom, amikor jónak láttam. CSAK az a baj, hogy nem feltélenül az egészséges szempontból vizsgálva. A verseny előtti napokban is ugyanúgy gyorséttermi kajából étkeztem, napi 2 liter cukrozott üdítővel megspékelve, plusz még este a vacsora nem segített sokat a helyzetemen. Csak azért nem híztam el túlságosan, mert fizikai munkát végzek napközben és ez segített elégetni pár felesleges kalóriát.

A verseny első hetében kiszámoltam, hogy mire van szükségem a célok eléréséhez. Na ez az első héten nem sikerült, hiába számoltam ki, hogy mi mennyi. Valami mégsem jött össze. Újra kellett kalkulálnom az étrendemet. Úgyhogy új makrókkal indultam neki a 2. hétnek. Ekkorra már sikerült jól eltalálnom az értékeket így a hét végére már el is kezdtem látványosan változni. Hogy mik is voltak ezek az értékek?

A 3. héten kibillentem ebből a negatív irányba…kb. a kiszámolt értékek felét fogyasztottam el. Ennek sajnos külső okai voltak, nem pedig fiziológiai. A 4. hétre végre sikerült visszaállnom a makrókra.
Mivel a verseny előtt nem foglalkoztam ilyen dolgok számítgatásával, így meglepetésként ért, hogy milyen hatással is van a szervezetemre a megváltozott tápanyag-arány.

Mindenesetre, hogy megtámogassam a szervezetemet a nagy igénybevétel miatt ezért jelentős mennyiségű vitamint szedek, amire úgy érzem, hogy szükségem is volt.

 

Túledzettség? – Mivel tényleg nagyon kezdő vagyok így féltem, hogy talán túledzem magam, de szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó. Nem érzem, hogy nagyon megterhelne vagy bármi ilyesmi.

 

Célok: Hogy mi a célom ezekkel az edzésekkel és étkezéssel? Nem akarok feltétlenül sok izmot felszedni, inkább szép kidolgozott, atletikus alkat a célom, mint sem egy tipikus testépítő alkat. Ennek egy részét már sikerült elérnem azáltal, hogy csökkent a testzsír százalékom, de még így se vagyok teljesen megelégedve az eredménnyel. Viszont nem akarok ettől extrémebb életmód váltásba belemenni, így is nagyon drasztikus a változás 1 hónappal ezelőtthöz képest. Szeretném még jobban kidolgozni a hasizmaimat, illetve nagyon nagy gyengém a mellizmaim, úgyhogy ezekre is nagy hangsúlyt kell fektetnem. Igaz látszik már a változás, de még így is messze még a cél.